Zupa z resztek z bobem w tle

Bildschirmfoto 2014-07-07 um 14.31.11Tym razem prezentujemy wam inną odsłonę zupy z bobu. Była już soczysto-zielona wersja (przepis tutaj), więc tym razem proponujemy coś dla tych lubujących się w brązach. Historia tej zupy jest prosta. Po ugotowaniu bobu zawsze zostaje wywar, który naszej mamie żal było wylewać. Tak powstała zupa z bobowych resztek, która nieodmiennie kojarzy nam się z latem. Polecamy ją zdeklarowanym fanom bobu.

4SKŁADNIKI:

odcedzony wywar z ugotowanego bobu

2 marchewki/1 pietruszka/ kawałek selera (cokolwiek macie pod ręką)

pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej/lane ciaso/makaron bądź młode ziemniaczki

dobry olej

sól/pieprz do smaku

1 łyżeczka majeranku

pół pęczka natki pietruszki

 

1PRZYGOTOWANIE

1. Wywar z bobu doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego włoszczyznę pokrojoną w talarki (można ją wcześniej torchę poddusić na patelni z dodatkiem oleju i jednego ząbku czosnku). Gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną.

2. Następnie dodajemy opłukaną kaszę, makaron bądź pokrojone w ćwiartki i obrane młode ziemniaczki. Gotujemy aż wybrany przez nas składnik będzie miękki. Można w międzyczasie dolać wody, gdy zupa zrobi się za gęsta.

3. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na sam koniec dosypujemy natkę pietruszki.

Z ŻYCIA BANI ZDROWIA:

Ostatnio gościłyśmy w domu znajomych, którym akurat te bobowe przysmaki nie są znane. „Cóż to za napój zlewacie do tych dzbanków?” – padło pytanie. A to właśnie tworzyła się brązowa zupa lata z kuchennych resztek. Najszybszy i najprostszy przepis ever.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *