Zupa porowa

1_DSC0232Dzień bez zupy, dzień stracony? Pisałam już, że uwielbiamy zupy? Bez aromatycznego wywaru szczelnie zamkniętego w słoiku nie ruszamy się z domu do pracy. Najczęściej są to zupy kremy robione w 10-15 minut. Smakowicie przyprawione, pełne przeróżnych składników sprawiających rozkosz podniebieniu o poranku, w południe i wieczorem. Zupy są wyśmienite na każdą porę roku. W zimie niesamowicie rozgrzewają, w lecie chłodzą. Jeśli do tej pory brakowało ich w waszym menu, dajcie im zielone światło. Zupy są dobre zarówno na rozpoczęcie długiego dnia, jak i na jego zakończenie. Dziś mamy dla was błyskawiczną zupę krem z porów odpowiednią na każdy zimowy dzień.

_DSC0205SKŁADNIKI

2 łyżki oleju do smażenia

pół szklanki czerwonej soczewicy

dwa pory (biała część i lekko zielona część)

1 łyżka czerwonej bądź zielonej pasty curry

0,5 litra bulionu bądź wody (jeśli sama woda to dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie)

2 ziemniaki (opcjonalnie: zupa będzie bardziej gęsta)

 

PRZYGOTOWANIE

_DSC0171Przygotowujemy pory zgodnie z instrukcją i kroimy na drobne plasterki. Soczewicę opłukujemy na sicie pod zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku na oleju podsmażamy (ok. 3-4 min.) pastę curry z soczewicą, porami i ziemniakami.

Dolewamy do garnka przygotowany wcześniej bulion warzywny bądź wodę (dodaj do wywaru liść laurowy i ziele angielskie dla aromatu). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie i soczewice się rozgotuje (ok. 10-15 min). Wszystko miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *