Szybka zupa dyniowa

Lubujemy się tej jesieni w żywych kolorach na talerzu. Dlatego połączenie pomarańczu dyni z czerwienią cebuli wydaje się nam idealne.

Odmiana dyni hokkaido jest o tyle ciekawa dla osób, które w kuchni nie chcą spędzać zbyt dużo czasu, że nie trzeba jej obierać. Można ją zapiekać i gotować razem ze skórką, co dodaje potrawom jeszcze pięknieszy pomarańczowy kolor.

SKŁADNIKI (kliknij na zdjęcie)

zupablog1PRZYGOTOWANIE

1.  Dynię myjemy

2.  W granku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 2-3 min.

3.  Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, pora poszatkowanego w talarki, i starty na tarce świeży imbir. Znowu smażymy ok. 2-3 min.

4. Zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, solimy do smaku i gotujemy ok. 10-15. min, aż warzywa będą miękkie. Następnie sciągamy z ognia i miksujemy na krem.

5.  Dodajemy cytrynę, kurkumę i mleko kokosowe, które dodaje zupie lekko orientalny posmak.

6.  Na osobnej patelni prażymy ok. 2-3 min. pestki dyni, którymi posypujemy zupę.

7. Później na patelni smażymy czerowną cebulę z dodatkiem oliwy i szczyptą tymianku oraz soli

8. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni i udekorowaną cebulą

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min (przygotowanie) + 15 min (gotowanie)

 

Jedna myśl nt. „Szybka zupa dyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *