Wychyl z nami Banię Zdrowia

Kto z was nie lubi łączyć przyjemnego z pożytecznym, rozważnego z romantycznym, niezdrowego ze zdrowym? Ktoś taki obecny na sali? Wątpię! Ten wpis dedykujemy tym, którzy do życia podchodzą z przymrużeniem oka. Dziś pijemy wasze zdrowie!BurakoBania1

Bez wychylenia przynajmniej jednej Bani Zdrowia nie ma wstępu na warsztaty w naszym baniowym królestwie. CytroBania, JabłkoBania, DynioBania. Do wyboru do koloru, jak w prawdziwym królestwie smaków. Dziś skupimy się na Bani typowo polskiej, cechującej się obłędnym smakiem i magicznym kolorem. W sam raz na rozpoczęcie dnia. O kim mowa dowiecie się od samego Jana Brzechwy:

Raz buraczek nieboraczek, zaczerwienił się jak raczek

LyzkaBurak ćwikłowy jako superbohater 

Znacie termin superżywność (ang. superfood)? W skrócie: To lista owoców i warzyw, które  wśród wszystkich produktów żywnościowych cechują się ponadprzeciętną obecnością składników odżywczych i witamin. Zwane są często bombami witaminowymi. Są to np. czerwone owoce goi, biały czosnek, zielony szpinak czy żółta kurkuma. Do tej listy badacze z brytyjskich uczelni (University of Exeter i Peninsula Medical School) dodali również naszego rodzimego buraka. Cieszyć się mogą atleci i sportowcy. Sok z buraka wzmacnia wytrzymałość organizmu na wysiłek. Co ciekawe dzięki niemu możemy ćwiczyć nawet o 16 % dłużej. Zatem do dzieła! Pijcie  na śniadanie polecaną przez naukowców BurakoBanię.

Co tkwi w surowym buraku?

czerwony burak + czerwona krew = wspomaga krążenie krwi w całym ciele, obniża ciśnienie krwi

czerwony burak + antyoksydanty = wspomaga kuracje antyrakowe (szczególnie w przypadku raka przewodu pokarmowego)

czerwony burak + równowaga kwasowo-zasadowa = dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym odkwasza nasz organizm

czerwony burak + witaminy A, B1, C i beta karoten = wzmacnia odporność, poprawia wygląd paznokci, skóry, dobroczynnie wpływa na wzrok

koktajlZ życia Bani Zdrowia:

Kiedy wyczerpie nam się zapas owoców na cytrynową pobudkę, sięgamy do lodówki, gdzie w szczelnie zakorkowanej butelce, czeka na nas bordowy eliksir. Dolewamy trochę ciepłej wody, żeby z rana nie przemęczać żołądka zimnymi napojami, i tak z burakową energią w żyłach mamy więcej sił na poranną rowerową podróż do pracy. W lecie natomiast łączymy BurakoBanię z kefirem, bananem, ananasem i miętą, rozkładamy się na kocu w ogrodzie i cieszymy chwilą. Polecamy każdemu! Poniżej lista składników na BurakoBanię. Nasz przepis na buraczany zakwas znajdziecie tutajBania4

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *