Tarta brukselkowa prosto od Inków

tarta2W tym wpisie nasza brukselka  udaje się w kolejną podróż. Tym razem wybieramy się do Francji. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej zaserwujemy wam z ulubioną mąką Azteków i Inków.

Znacie mąkę amarantusową? To dzięki niej ciasto na spód tarty brukselkowej zyska ciekawy orzechowy smak. Dlaczego wybrałyśmy mąkę amarantusową zwaną zbożem XXI wieku? Od pewnego czasu staramy się w naszej kuchni unikać zwykłej mąki pszennej zawierającej gluten (w kolejnym wpisie opowiemy wam dlaczego). Po drugie marzeniem Oli jest zdobycie Machu Picchu. Niech więc odkrywanie kuchni Inków na odległość będzie małym przedsmakiem przyszłej podróży.

tarta Ciasto

200g mąki amarantusowej

4 łyżki oleju kokosowego bądź masła

1 łyżeczka soli

pół szklanki wody

 

  1. Mąkę amarantusową najczęściej radzi się używać jako dodatek do innego rodzaju mąk bezglutenowych.  Głównie dlatego, że ciasto z tej mąki nie będzie wyrastać. Nasz spód tarty jednak wyrastania nie potrzebuje, dlatego bazujemy wyłącznie na mące amarantusowej.
  2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy tłuszcz (olej bądź masło), 1 łyżeczkę soli oraz pół szklanki wody. Formujemy kulę i zostawiamy na min. 2 godziny albo całą noc w lodówce.
  3. Ciasto na tartę z mąki amarantusowej nie będzie się tak dobrze sklejać jak ciasto na mące pszennej (brak glutenu), jednak nie jest to problem. Wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i na tym samym papierze ułożyć je w foremce. Gdyby ciasto za bardzo wyschło i źle się wałkowało, można dodać trochę wody.
  4. Spód tarty podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 10 min, wyjąć i nałożyć na spód farsz brukselkowy

tarta1Brukselkowe nadzienie:

0,5 kg brukselki,

1 cebula czerwona,

2 jajka,

gałka muszkatołowa,

oregano,

sezam (do posypania),

sól

  1. Brukselki gotujemy zgodnie z zaleceniami tutaj. Połowę kroimy na połówki do dekoracji, drugą połowę blenderujemy na masę.
  2. Na oleju rzepakowym bądź maśle klarowanym podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w półksiężyce, po chwili dodajemy zmiksowaną połowę brukselek, jajka (warto je ubić wcześniej w osobnej misce), przyprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatułową, ewentualnie natką pietruszki jeśli macie.
  3. Masę rozlewamy na spodzie tarty i dekorujemy pozostałymi połówkami brukselek, które warto posypać ziarnami sezamu.
  4. Pieczemy ok. 20-25 min, aż boki tarty będą rumiane.

tarta3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *