Szparagowe curry z kalarepką

szparagiKupiłam szparagi z zamiarem przygotowania ich jak zwykle czyli na parze. Polane masłem bądź sosem beszamelowym są od roku jednym z moich ulubionych majowych przysmaków. Szparagi pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu w Berlinie za sprawą mojej współlokatorki z Poznania. Poznaniacy jak się wtedy dowiedziałam zajadają się nimi do nieprzytomności i oczywiście eksportują masowo do Niemiec. Wtedy na moim małopolskim stole szparagi jeszcze nie gościły. Teraz w maju królują. W następnym tygodniu przygotuję dla was szybką serię pt. „Szparagomania” póki sezon jeszcze trwa, ale ponieważ dziś rano szparagowe curry eksperymentalne wyszło nieziemsko, wrzucam ten przepis już dziś. Coś dla poprawienia humoru na te deszczowe dni. Smacznego.

szparagi2SKŁADNIKI

1 pęczek szparagów

2 kalarepki

1 kostka tofu z soi niemodyfikowanej

pół puszki mleczka kokosowego

żółta pasta curry

wakame/kiełki (opcjonalnie)

przyprawy (chili, sól, kurkuma, pietruszka)

 

PRZYGOTOWANIE:

szparagi51. Najpierw pokrój tofu w kostki bądź paski (według uznania, żeby jednak nie były za cienkie, bo mogą się rozlecieć).

2. W osobnym pojemniku przygotuj marynatę: przyprawy (chili, kurkuma, imbir, czosnek, sól bądź ziarna sezamu do wyboru) polej łyżką cytryny i dwoma łyżkami oleju, wymieszaj.

3. Do marynaty dodaj tofu i pozostaw na minimum godzinę w lodówce (ja dziś rano nie miałam na to czasu, więc tofu w marynacie stało 15 min, ale i tak wyszło pyszne). Następnie tofu smaż w woku lub na zwykłej patelni z przynajmniej dwóch stron, tak by było chrupiące. Po usmażeniu odstaw tofu do osobnego pojemnika.

szparagi34. Zielone szparagi opłukaj. Odłam zdrewniałe końcówki, resztę pokrój według uznania, na mniejsze bądź większe kawałki. Kalarepkę obierz i pokrój w kostki.

5. Warzywa wrzuć na patelnię bądź na wok i smaż na dużym ogniu ok. 4-5 min. ciągle mieszając. Następnie dodaj mleczko kokosowe i  żółtą pastę curry (tak do smaku, mi wychodzi chyba mała łyżeczka, na początek warto próbować czy dodać więcej czy mniej), zmniejsz ogień. Duś wszystko ok. 15-20 min. aż kalarepka będzie miękka.

6. Na koniec dodaj tofu i posiekaną natkę pietruszki, bazylię bądź glony wakame (wystarczy 6-7 listków zamoczyć w wodzie na kilka minut, gdy urosną wkrój je do curry).

7. Podawajcie z makaronem ryżowym, ryżem bądź ulubioną kaszą.

szparagi1

 

 

 

Jedna myśl nt. „Szparagowe curry z kalarepką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *