Szparagowe abc

2Kilka lat temu w Małopolsce do łask wróciły szparagi. Wcześniej polskie szparagi najchętniej zjadali Niemcy. I to właśnie z niemieckiej książki kucharskiej pochodziło moje pierwsze szparagowe danie: Zielone szparagi w orzeszkach piniowych i ziołach. Tak rok temu zrodziło się szparagowe zauroczenie. Okres na szparagi jest dość krótki (kwiecień-czerwiec), więc warto pochłaniać je wtedy garściami. Cudowne jest w nich to, że nie wymagają wiele pracy przy przygotowaniu, zielonych nawet nie trzeba obierać. Takie późnowiosenne warzywo dla leniwych.

3JAK KUPOWAĆ:

1. Kupując szparagi warto pamiętać o kilku rzeczach. Najlepsze są świeże, więc po pierwsze sprawdzamy czy główki są zamknięte i zwarte, i czy lekko naciśnięta łodyga wypuści soki. Jak jeszcze można sprawdzić świeżość szparagów? Potrzyjcie jedne o drugie, a usłyszycie charakterystyczne trzeszczenie.

2. Jeśli kupujecie szparagi białe, pamiętajcie że lepsze będą te trochę grubsze, gdyż te białe obieramy. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cieńsze.

3. Przechowujcie je w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Zawsze owinięte wilgotną szmatką.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

51. Szparagi warto na początek lekko przepłukać. Zwłaszcza te białe (rosną pod ziemią). Następnie delikatnie odłamujemy stwardniałą część łodygi (nie wyrzucamy!), która jest łykowata po ugotowaniu. Kwestia wprawy. Pierwsze moje szparagi były zjadliwe, ale trochę łykowate właśnie.

2. BIAŁE SZPARAGI: Po odłamaniu końcówek obieramy je, najlepiej obieraczką do warzyw zaczynając w okolicach główki, która jest bardzo delikatna, więc ją zostawiamy w spokoju. Nie żałuj z obieraniem przy łodydze i zostaw wszelkie obierki. Przydadzą się do wywaru.

73. ZIELONE SZPARAGI: Nie trzeba ich obierać, więc osobiście wolę tę wersję

4. Następnie szparagi gotujemy. Ja gotuję je na parze. Są wtedy mniej przesiąknięte wodą. Do spodniego garnka wlewamy wodę i dodajemy łupki ze szparagów i odłamane łodygi, bądź w przypadku zielonych same łodygi. Wodę zagotowujemy. Następnie na górnym garnku układamy szparagi i gotujemy do miękkości. Białe ok. 10 min, zielone 6-7 min.

65. Można też szparagi ugotować w garnku. Związane ustawiamy w wodzie pionowo tak by główki się z niej wychylały. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10-15 minut (białe dłużej niż zielone). Starajcie się ich nie rozgotować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *