Sok z kwiatów czarnego bzu

bez7Czarny bez odkryłyśmy rok temu. Nie pamiętamy w którym miejscu, w jaki dzień zakochałyśmy się w jego zapachu, kwiatach. Później w smaku. Od tamtego czasu zachwycamy się miejską roślinnością, jej bogactwem i różnorodnością.

Niektórzy straszą, że zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu są trujące. To prawda są, ale tylko gdy spożyje się je surowe. Po obróbce termicznej, toksyczny składnik – sambunigryna – ulega rozkładowi.

Kwiaty zawierają olejki eteryczne, związki wapnia, sodu, potasu i żelaza. Sok z czarnego bzu wykorzystywany jest w stanach przeziębienia, ma działania napotne, przeciwgorączkowe i moczopędne. Odwar z kwiatów czarnego bzu można stosować również do przemywania oczu, cery i płukania gardła w stanach zapalnych.

bez10W tym roku po raz drugi postanowiłyśmy zrobić pyszny sok. Kwiatostany do pierwszej partii zbierałyśmy w majowy, słoneczny dzień. Nie zbierajcie kwiatów w deszczowe dni, mają mniej pyłków, a co za tym idzie mniej cennych składników. Na bzowy spacer nie poszłyśmy daleko. Dwa kroki od nas rozpościera się zielony Zakrzówek, Skałki Twardowskiego i droga rowerowa do Tyńca. Pamiętajcie o zrywaniu kwiatów w miejscach zielonych, oddalonych od zatłoczonych ulic. Zrywajcie je ostrożnie – pyłki nie lubią gwałtownych ruchów. Na jedną partię mocno aromatycznego soku potrzebujemy około 40 rozwiniętych, dorodnych baldachimów.
Po zbiorach i powrocie do domu, warto rozłożyć kwiaty na balkonie (najlepiej na gazecie), tak aby żywi mieszkańcy mogli się spokojnie ewakuować. Do przygotowania soku potrzebujemy:

Składniki:
40 kwiatostanów czarnego bzu (całych baldachimów)
1 kg cukru
1-1,5 litra wody
2 cytryny

Wykonanie:
bez9
Nic prostszego! W dużym garczku zagotowujemy wodę z cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Cytrynki trzeba wyszorować, z jednej wycisnąć sok a drugą pokroić w plasterki. Kwiatostany wkładamy do dużego, szklanego naczynia bądź plastikowej miski. Usuwamy zielone łodyżki – dodają one gorzkiego posmaku, więc powinno być ich jak najmniej. Zalewamy wszystko gorącą wodą z cukrem, odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy sok i plasterki cytryny, delikatnie mieszamy.

Tak przygotowany soczek, będzie stał 3-4 dni w chłodnym miejscu. Pamiętajcie o codziennym mieszaniu. Po tych kilku dniach, odcedzamy sok przez gazę i jeszcze raz zagotowujemy. Gorący sok przelewamy do wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem słoików, buteleczek.

Zdrowego i smacznego!

bez6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *