Sałatka z brukselką

salatkaBrukselkowa sałatka będzie podróżą po świecie naszej wyobraźni smakowej. W poszukiwaniu inspiracji nie wybieramy się tym razem do żadnego obcego kraju. Zostajemy w Polsce, przy krakowskich bazarach. Wsadzamy do miski, tylko to na co akurat mamy ochotę. Do naszej brukselki dołączyłyśmy więc gruszkę, na którą sezon jeszcze trwa. Nie zapominajcie więc i o niej. Podobno w niektórych połączeniach staje się nawet afrodyzjakiem.

Dzisiejszemu przepisowi towarzyszy fascynacja w odkrywaniu nowych smakowych terenów. Wybierzecie się z nami w tą podróż?

 

0,5 kg brukselki,

1 jabłko,

1 gruszka,

garść żurawiny,

garść orzechów włoskich,

2 łyżki oleju lnianego,

1 łyżka oleju rzepakowego,

sok z cytryny,

1 ząbek czosnku,

ocet balsamiczny,

sól,

chili,

tymianek

Brukselkę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami podanymi tutaj.

salatka21. Jedną połowę ugotowanej brukselki pokrój na trzy części (według humoru i interpretacji) i odstaw do osobnej miski.

2. Drugą połowę przekrój na połówki, wymieszaj z łyżką oleju rzepakowego połączoną wcześniej z solą i czosnkiem. Włóż do piekarnika razem z orzechami włoskimi i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Piecz z jednej strony 10 min, potem przemieszaj, i zostaw brukselki w piekarniku jeszcze na jeszcze 5 min. Niech nabiorą trochę rumianego koloru.

3. Przygotuj sos: 2 łyżki oleju lnianego (nieocenione źródło kwasów Omega-3. Pamiętaj nigdy na nim nie smaż) bądź oliwy wymieszaj z sokiem z połówki cytryny, łyżką octu balsamicznego, łyżeczką soli, łyżeczką chili, łyżeczką tymianku. Odstaw na min. 10-15 min, aby smaki połączyły się ze sobą.

4. Następnie jabłko kroimy w kostkę, polewamy przygotowanym sosem, aby jabłko nie ściemniało, kroimy gruszkę, sparzamy żurawinę. Wszystko łączymy z połową nie pieczonej brukselki, a następnie dodajemy ciepłą jeszcze brukselkę z piekarnika.

Tak sobie dziś myślę, że ta sałatka smakowałaby jeszcze lepiej posypana na koniec startym na tarce serem cheddar. Następnym razem.

salatka1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *