Pora na pora

BBC News

Pora na pora zaczyna się we wrześniu, a kończy w marcu. To warzywo, które nie boi się zimna, więc świetnie daje sobie radę w naszym klimacie. Czemu por obecny jest na scenach brytyjskich komedii? Dlaczego Neron nie mógł się oprzeć jego smakowi? Czytajcie u nas.

 

 

Porem zajadali się starożytni Rzymianie, twierdząc, że wspaniale działa na wzmocnienie brzmienia głosu. To również najprawdopodobniej oni zapoczątkowali uprawę pora w Wielkiej Brytanii. Walijska legenda głosi, iż dowodzący bitwą z Sasami (król Cadwaladr z królestwa Gwynedd bądź św. Dawid) nakazał swoim żołnierzom przypiąć do hełmów pędy porów, by w ten sposób odróżnić się od nieprzyjaciela.

Audycja: The Goon Show

Audycja: The Goon Show

SYMBOL NARODOWY

Od tej pory narodowym symbolem Walii stały się również pory, które w dniu narodowego święta (1 marca) zdobią mundury Walijczyków. Jako symbol narodowy stały się również motywem przewodnim wielu żartów komediowych.

 

MOC PORA

_DSC0167Bogaty w witaminę A (odpowiada za sprawność widzenia) i witaminę K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) należy obok czosnku i cebuli do tej samej rodziny roślin. Por jest jednak o wiele delikatniejszy w smaku, nie tak ostry jak cebula czy czosnek. W Polsce stosuje się go głównie jako dodatek do zup (szczególnie rosołów), czasami widać go w sałatkach. Naszym zdaniem warto jednak znaleźć dla niego miejsce w kuchennej przestrzeni.

Jak przygotować?

Por wyrastając gromadzi w swoich warstwach grudki ziemi, które przed obróbką należy starannie wypłukać. Od pora odcinamy ciemnozielone liście rośliny (mogą się przydać do bulionu na zupę) tak by pozostała nam część rośliny bez jakichkolwiek liści odchodzących z boku (biała i lekko zielonkawa).

Następnie nakrawamy pora lekko u góry (jeśli do gotowania potrzebujemy całą część pora), bądź przekrawamy wzdłuż i wypłukujemy ziemię z poszczególnych warstw.

Pora można podawać na surowo do surówek. Zmienia smak gdy na chwilę zalejemy go wrzątkiem. By nie był zbyt ostry można go również podsmażyć lub podgotować. W zależności od nastroju i przepisu. Eksperymentujcie._DSC0170

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *