Placki z czarnej rzepy

Zrzut ekranu 2014-01-21 o 17.43.30Z pewnością znacie wiersz Tuwima „Rzepka”. Idealnie się złożyło, gdyż w związku z dzisiejszym świętem Babć i jutrzejszym Dziadków możemy dzięki wierszowi połączyć i rzepkę i świętujących:

 

Wnuczek za babcię,
Babcia za dziadka,
Dziadek za rzepkę,
Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę!

DSC_0075Na przyczepkę proponujemy wam więc ekspresowy przepis typowo zimowy: placki rzepowo-chrzanowe, które rozgrzeją nawet najbardziej zatwardziałe podniebienia. Rzepa dobrze znana naszym dziadkom i babciom powoli wraca na stoły kulinarnych odkrywców. Kiedyś powszechna w polskich jadłospisach zarówno szlachty jak i chłopów. Dziś trochę jakby zapomniana. Zapraszamy wszystkich wnuczków i wnuczki do zaserwowania swoim babciom i dziadkom starych smaków w nowych szatach.

DSC_0086SKŁADNIKI (na ok. 16 placków)

1 średniej wielkości bulwa czarnej rzepy

3 marchewki

2 łyżki poszatkowanej kapusty kiszonej

1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka

1 cebula (biała bądź czerwona)

1 ząbek czosnku

2 jajka

sól, tymianek, bazylia, oregano

2 łyżki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (opcjonalnie)

DSC_0112PRZYGOTOWANIE

1. Obieramy wszystkie warzywa (machewka, rzepa), następnie połowę szatkujemy na tarce o dużych oczkach, połowę na drobniejszych.

2. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek, kaszę gryczaną, chrzan, kapustę kiszoną, która dodaje plackom lekko kwaskowatego posmaku i tworzy dobre połączenie z ostrą rzepą.

3. Następnie dodajemy dwa jajka w wersji bezglutenowej bądź 1 jajko i 2 łyżki mąki.

4. Doprawiamy przyprawami według upodobania. Sól, oregano, bazylia, tymianek. My polecamy szczególnie aromatyczny tymianek, który pozostaje nadal królem wśród naszych ziołowych odkryć poprzedniego roku. Warto go postawić w swojej kuchni.

5. Smażymy z obu stron podobnie jak placki ziemniaczane. Jeśli placki się nie kleją, dodajcie więcej mąki, lub bezglutenowcy mielone siemie lniane.

6. Serwujcie z ulubionymi sosami (np. pieczarkowym) od razu z patelni, na gorąco. A w przypadku jeśli uda wam się zachować coś do następnego dnia, to potwierdzamy, że na zimno do kanapki też są wspaniałe.

DSC_0128Z życia Bani Zdrowia:

W przygotowaniu placuszków pomagała nam cebulowa hipsterka, która na naszym facebooku została mianowana kokietką. Ziarenko prawdy tkwi w tym stwierdzeniu, gdyż jej głównym zadaniem było przyglądanie się produkcji placków i pozowanie do zdjęć. DSC_0099

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *