Pesto z natki marchewki

3Kto nie lubi makaronu z pesto i suszonymi pomidorami bądź oliwkami? Ten włoski przysmak od dawna gości na naszych stołach. Jego podstawą obecnie jest oliwa, czonsek, orzeszki piniowe, parmezan i oczywiście świeża bazylia. Mój znajomy Brazylijczyk mówi, że suszona bazylia w daniu to profanacja. W przypadku pesto ma całkowitą rację. Skład pasty zwanej pesto zmieniał się od starożytnych czasów. Początkowo orzeszki nie były w niej w ogóle obecne, za to dominował ser. Jak jednak przygotować wegańskie pesto do tego jeszcze z natki marchewki? O tym dzisiaj.

1SKŁADNIKI:

1 pęczek natki marchewki (ok. 5 marchewek)

5-6 łyżek dobrej oliwy bądź oleju lnianego

1 ząbek czosnku

50 gram migdałów bądź orzeszków piniowych czy orzechów nerkowca

1 łyżeczka drożdży nieaktywnych

sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

41. Natkę odkrój od korzeni i opłukaj. Następnie oderwij łodyżki i pozostaw same listki. Obierz i pokrój czosnek na drobno, bądź wyciśnij przez praskę.

2. Na początku zmiksuj ze sobą migdały z płatkami drożdżowymi i dodatkiem soli. Zostaw trochę tej mieszanki do posypania dania. Natkę umieść w garnku i zmiksuj z migdałami oraz czosnkiem. Pod koniec dodaj oliwę bądź olej i ewentualne przyprawy do smaku.

3. Podawaj z ulubionym makaronem bądź tak jak my z makaronem z cukini.

Z ŻYCIA BANI ZDROWIA

Zastanawiałam się jak zastąpić parmezan (przy jego produkcji niezbędne jest wykorzystanie podpuszczki) w wersji wegetariańskiej i wegańskiej pesto. Przypomniał mi się wtedy pomysł, o którym pisze Marta Dymek, z blogu Jadłonomia. O wegańskim parmezanie z migdałów (przepis tutaj). W pesto mamy migdały więc dodanie do nich płatków drożdżowych (naturalne źródło witamin z grupy B) będzie jak najbardziej na miejscu. Dzięki płatkom pesto wychodzi coraz lepsze. Co zrobimy, gdy natka marchewki zniknie z targów? Nie chcę o tym na razie myśleć.

2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *