Muffinki kalafiorowe na wędzono

1copyOd czasu gdy odkryłam muffinki warzywne w jednej z kulinarnych książek wegańskich kupionych w Wiedniu, wariacje na temat są jednymi z moich ulubionych kulinarnych podróży. Szybko, sprawnie i pysznie. Do tego idealne na wycieczki, festiwale muzyczne, spływy kajakowe i pikniki sąsiedzkie. Przetestowane już w różnych warunkach i trudnych okolicznościach przyrody. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z talerza. Dlatego polecam wam od razu podwoić proporcje i upiec dwie foremki za jednym zamachem. Wstawiam ten wpis trochę z potrzeby podzielenia się nim z licznymi już fanami muffinek, jak i zainspirowana konkursem State Plate i  Wielki Apetyt, o którym dowiedziałam się od Ani. Dzięki!

 

SKŁADNIKI na jedną blaszkę (ok. 12 muffinek plus cztery sylikonowe foremki np. motyle):

pół niedużego kalafiora, sól
½ pęczka natki pietruszki
2–3 suszone pomidory w zalewie
2-3 łyżeczki wędzonej papryki
2-3 łyżeczki kurkumy
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki przyprawy chili bądź pokrojone ususzone kawałki papryczki chili
80 ml oleju
2 jajka
200 ml maślanki
olej do wysmarowania foremek
 2 copy
PRZEPIS
1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, łodyżki pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, posól ją i do wrzącej dodaj kawałki kalafiora. Gotuj ok. 2 minuty, następnie odcedź i osusz. Przesyp do mniejszej miseczki i posyp wędzoną papryką oraz kurkumą. Kalafior nabierze ciekawych kolorów.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
3. Natkę pietruszki przepłucz i poszatkuj. Suszone pomidory pokrój w małe kosteczki.
4. W osobnych miskach wymieszaj składniki mokre i suche.
Suche: mąka z proszkiem do pieczenia, łyżeczka soli i chili.
Mokre: olej z jajkami i maślanką wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Połącz z sobą składniki mokre i suche za pomocą drewnianej łyżki, do suchych dodaj mokre, mieszając jak najkrócej.
6. Na koniec dodaj małe kawałki kalafiora, pomidory, natkę pietruszki.
7. Ciasto wlej do wcześniej wysmarowanych olejem blaszek na muffinki i nakładaj do połowy wgłębień. Piecz w piekarniku ok. 25–30 minut, w średniej temperaturze, aż muffinki urosną i się zarumienią. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto w środku jest upieczone.
8. Muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut. Wyciągnij z blaszek i pozostaw do ostudzenia.
9. Muffinki zjadamy wszystkie naraz (jeśli jesteś łasuchem i nie potrafisz się opanować i ulegasz ich czarowi) bądź porcjujemy i dzielimy się ze znajomymi, sąsiadami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *