Makaron cukiniowy z kwiatami koniczyny

_DSC0243 copyNa ostatnich warsztatach z uczestnikami tworzyliśmy jako dodatek do pesto z natki marchewki (przepis tutaj) bezglutenowy makaron z cukini. Bajecznie prosty i przepyszny. A z dodatkiem kwiatów koniczyny nadaje się nawet na najbardziej eleganckie stoły. Próbujcie sami.

SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby):

1 cukinia

1 ząbek czosnku

garść uprażonych pestek z dyni

2-3 suszone pomidory

olej do smażenia, bądź oliwa jeśli nie smażycie

sól/pieprz do smaku

 

_DSC0234 copyPRZYGOTOWANIE

1. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy z miąższu. Następnie obieraczką do warzyw po całej długości cukinii kroimy paseczki.

2. Paski cukini oprószamy solą i pieprzem. Następnie smażymy na oliwie bądź skrapiamy oliwą lub olejem lnianym.

3. Podajemy obsypane prażonymi pestkami dyni i pokrojonymi w małe kostki suszonymi pomidorami. Dodajemy ulubione pesto.

4. Dekorujemy kwiatami koniczyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *