Letnia sałatka z zielonym groszkiem cukrowym

salatka2Mamy lato i upały. Komuś z was chce się wchodzić do kuchni? Co jeść gdy żar leje się z nieba, a wilczy apetyt nie daje o sobie zapomnieć? Polecamy wam dziś ekspresową sałatkę z zielonym groszkiem cukrowym, który jeszcze dostępny jest na krakowskich targach. Podobno jego konsumpcja możliwa do końca lipca, więc do dzieła!

salatkaSKŁADNIKI:

10-20 dkg zielonego groszku (wychodzi 1-2 garści)

garść żurawiny

1 opakowanie rukoli bądź innej sałaty na jaką macie obecnie ochotę

2 łyżki ziaren słonecznika bądź pestek z dyni

olej lniany

musztarda

2 łyżki soku z cytryny

przyprawy (pieprz, chili, sól, świeży tymianek)

 

PRZYGOTOWANIE:

salatka31. Opłukujemy wybraną sałatę, wrzucamy do miski, dodajemy słonecznik i spażoną żurawinę plus opłukany pod bieżącą wodą groszek.

2. W osobnym garnuszku mieszamy ze sobą olej lniany (2-3 łyżki) z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżkami soku z cytryny plus wybrane przyprawy. Pozostawiamy na chwilę (10-15 minut), żeby składniki się przegryzły.

3. Sałatkę łączymy z sosem. To tyle.

 

Z ŻYCIA BANI ZDROWIA

Zielony groszek zbierałyśmy w dzieciństwie w ogródku znajomej. Są to smaki związane z beztroskością letnich zabaw i wylegiwaniem się na kocu w ogrodzie. Niedawno odwiedzili nas znajomi i załapali się właśnie na tą sałatkę. „To jest zielony groszek? Całkiem inny niż ten w puszce! Gdzie go można dostać?”. Sałatka pokazała się hitem, a smaki wspomnień  z dzieciństwa poszły w świat. Ruszajcie więc i wy na targi i kupujcie zielony groszek póki jest.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *