Letnia sałatka z kwiatami rukoli

3Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy: „To się je?” pyta klientka „Je i nawet smakuje” odpowiada sprzedawca. Świat kwiatożerców szczególnie w lecie stoi przed nami otworem. Sok bądź lemoniada z kwiatów czarnego bzu, koniczyna w tempurze, „miód” z mleczy, nadziewane kwiaty cukinii czy właśnie moje niedawne odkrycie.

6Na krakowskiego Targu Pietruszkowego na stoisku JEDYNIE zaopatrzyć się można w różne przysmaki. Rok temu kupiłam u nich fioletowe papryki i przepyszne dynie wszelkiej maści. Na początku tegorocznego lata natomiast odkryłam kwiaty rukoli. Cóż to jednak za rukola? Całkiem inna niż ta sprzedawana w hipermarketach. A może ta hipermarketowa rukola to nie rukola jak zastanawiał się na swoim blogu Łukasz Łuczaj (czytajcie tutaj). Ta kupiona u Jedynie rośnie na jakichś łodygach i do tego obsypana jest kwiatami. Zachwyciła mnie ona i wylądowała natychmiast w siatce z zakupami, a dzisiaj ląduje na blogu i mam nadzieję niedługo na waszych talerzach.

SKŁADNIKI:

4jeden pęczek rukoli z kwiatami

pęczek rzodkiewki

kilka drobnych pomidorków cherry bądź zwykłych pomidorów

garść orzechów włoskich

garść suszonej żurawiny

1 marchewka

7pół puszki białej fasoli bądź zielony świeży groszek (opcjonalnie)

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

chili, pieprz, sól

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

51. Liście i kwiaty rukoli oddzielamy od łodygi, opłukujemy i wrzucamy do miski pozostawiając trochę kwiatów do dekoracji sałatki. Pęczek rukoli jaki kupiłam starczył na ok. 10 porcji sałatki, więc o wiele więcej niż pudełeczko jakie kupuję w markecie.

2. Orzechy siekamy, pomidorki przekrawamy na pół, rzodkiewki kroimy według uznania, marchewkę szatkujemy bądź kroimy na małe paseczki za pomocą urządzeń, jakie tylko wpadną nam pod rękę w naszej kuchni.

3. Osobno przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i miodem, do tego dodajemy przyprawy według uznania. Mi osobiście ostatnio smakuje połączenie ostrego chili ze słodkością miodu stąd te smaki i sosie.

4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.

5. A jak w ogóle smakują kwiaty rukoli zapytacie? Otóż dokładnie tak jak liście, ot cała tajemnica.

1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *