Kolorowy szał koktajli

16Lato, to czas lodów, koktajli i lekkiego jedzenia. Letnie miksy łączą w naszej kuchni pietruszkę z bananem, borówki z owocami goji, truskawki z kakao i arbuza z jeżynami. Ma być kolorowo i smacznie. A propo kolorów. Pamiętajcie o nich w kuchni. Wszyscy lubimy jeść oczami, stąd nasz dzisiejszy przepis, który powstał jako inspiracja konkursem organizowanym przez blog Food Porn Vegan i firmę Slate Plate

15Lubię koktajle, które zachwycają świeżością i kolorem, do tego nie są robione na bazie mleka czy maślanki. Chcę czuć sam smak owoców. Stąd dziś wróciłam z targu z kilkoma pomysłami na pyszną, lekką kolację. Czemu taki gęsty koktajl nie miałby stanowić sycącego posiłku w letni wieczór? A gdyby tak dodać do niego banana, mógłby posłużyć jako śniadanie albo szybka przekąska po wysiłku zamiast drożdżówki. Co wy na to? Ja na to jak na lato! Więc szybki przepis dla was (do dowolnej modyfikacji) na sycącą porcję kolorowej bomby. Żeby w te letnie dni za długo w kuchni nie siedzieć!

1SKŁADNIKI:

mus czerwony:

kilka kawałków arbuza (bo nadaje smaku lata)

garść mrożonych truskawek bądź wiśni (bo cudownie ochładzają na letnie dni)

garść owoców goji (bo to najzdrowsze owoce świata)

alternatywnie jeśli macie polecamy dodać kilka łyżek zakwasu z buraków (przepis tutaj), bo nada koktajlowi cudownego koloru, o smaku nie wspominając

12mus bordowy

garść jeżyn (bo właśnie nastał ich sezon)

garść borówek (bo uwielbiamy spór jagodowo-borówkowy)

PRZYGOTOWANIE:

1. Zmiksuj owoce w osobnych naczyniach

2. Na spód szklanki, kieliszka bądź innego naczynia wlej najpierw mus bordowy, gdyż jest cięższy, następnie zalej go musem czerwonym. Można też podawać jako Banie Zdrowia w  kieliszkach.

3. Orgazmiczne doznania wzrokowe gwarantowane!

14

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *