Czas na potrawkę: Dynia z ciecierzycą

bania1
W kuchni lubimy fakt, że eksperymentując skracamy sobie znacznie czas gotowania. A jest to o tyle atrakcyjne, że gdy wracamy po pracy, glodne i zmęczone, marzymy tylko i wyłącznie o szybkim obiedzie. Wtedy w kuchni eksperymentujemy podobnie jak to zdarzało się kiedyś na lekcjach chemi. Tak oto powstała potrawka dyniowa z ciecierzycą. Smakujcie.
SKŁADNIKI
szklanka ugotowanej cieciorki,
3 garście startej na grubej tarce dyni,
4 pieczarki,
3 cebule,
gałązka świeżego rozmarynu,
ostra papryka,
sok z połówki cytryny,
olej
PRZYGOTOWANIE
1. Dynię dusimy kilka minut na patelni, dodajemy rozmaryn. Przerzucamy do garnka z cieciorką.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce i pieczarki. Dusimy kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodajemy łyżkę miodu naturalnego (Bania Zdrowia testowała lipowy) i mieszamy chwilkę.
3. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Wrzucamy do garnka z dynią i cieciorką, wszystko mieszamy.
4. Na koniec dolewamy sok z cytryny.
Gotowe! Smacznego 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 min + *(1 h gotowania cieciorki, można kupić w puszce)
*cieciorkę moczymy na noc w zimnej wodzie z dodatkiem kminku, rano odcedzamy wodę i gotujemy w świeżej z dodatkiem liścia laurowego, nie solimy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *