Chipsy z brukselki

_DSC0221Brukselka w Ameryce

Naszą brukselkową podróż po świecie zaczniemy od Ameryki. Byliście tam kiedyś? Jakieś smaki z tego kraju pozostały w was waszych głowach? Bania Zdrowia była tam raz. Razem z dzieciakami z Gliwic, które wygrały ogólnopolski finał konkursu kreatywności Destination Imagination miała okazję postawić nogę na tym dalekim kontynencie.

Cóż, jedzeniowe wspomnienia Bani Zdrowia ze Stanów są dość standardowe. Hamburgery, smażony bekon, dużo coli, tłusta jajecznica i … brak ciepłej herbaty na śniadanie.

Dlatego dziś pozwolimy sobie wariację z amerykańskimi smakami, jakie pozostały w naszej głowie. Spróbujemy przygotować brukselkowe chipsy. A tak a propo: pierwszy amerykański przepis na chipsy ziemniaczane znaleźć można w książce kucharskiej z 1832 roku, a jeśli chciałbyś się dostać do amerykańskiego brukselkowego raju zapraszamy do Kalifornii, gdzie uprawiana jest ona w setkach ton.

Nie wiesz jaką brukselkę kupić i jak ją przygotować? Zajrzyj tutaj.

_DSC0232BRKUSELKOWE CHIPSY

10-15 główek brukselek

olej do pieczenia (np. rzepakowy)

sól, pieprz, przyprawy do smaku (u nas chili, może być też tymianek czy zioła prowansalskie)

  • Na chipsy najlepiej wykorzystać wierzchnie liście brukselki, które nie są zbyt zniszczone i łatwo odchodzą od całej główki.
  • Jeśli jednak masz z tym problem, warto brukselkę przekroić na pół i dopiero wtedy ściągać warstwę po warstwie.
  • W osobnej miseczce przygotuj zalewę 2-3 łyżki oleju, połącz ze szczyptą pieprzu, chili, jeśli chcesz spróbować chipsów na ostro.
  • Do miski wrzuć listki brukselki, posyp solą, wymieszaj, następnie skrop przygotowaną zalewą.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej na 200 C i piecz nie dłużej niż 10 min
  • Szybko wyciągnij z piekarnika. Niech Ci nie wpadnie do głowy zostawić ich tam na dłużej. Nasze pierwsze chipsy brukselkowe nie wspominały tego doświadczenia najlepiej.
  • Jeśli chipsy będą za tłuste, warto je osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Podawaj na ciepło, na zimo, z ulubionym sosem bądź jako dodatek do zup (np. zupy brukselkowej) czy sałatek.

Wspominałyśmy już, że uwielbiamy brukselkę?

_DSC0127

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *