BurakoBania czyli zakwas buraczany

BurakoBania to przepis na zakwas buraczany stary jak świat. To z niego przygotowuje się najlepsze ponoć barszcze wigilijne. Świetnie znany naszym babciom i prababciom świecił na ich stołach triumfy jako naturalny probiotyk pełen składników mineralnych, źródło błonnika, soli mineralnych i wielu cennych witamin. Obecnie trochę zapomniany. Warto więc naszym zdaniem odświeżyć w pamięci jego smak i w swojej lodówce przechowywać butelkę pełną krwistoczerwonego napoju. A nuż przyda się do kuchennych rewolucji. Więcej o właściwościach buraka znajdziecie tutaj.

SKŁADNIKI
1 kilo buraków
2 duże ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
klika ziaren ziela angielskiego
3 szklanki wody (przegotowanej)
1 łyżka soli
Bania4

PRZEPIS NA ZAKWAS

1. Buraki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na średniej grubości plasterki. Tak przygotowane buraki wrzucamy koniecznie albo do glinianego, albo do szklanego naczynia. Zapomnijcie o plastikach i metalach!

Lyzka2. Przygotujemy zalewę według podanych proporcji. Wodę plus sól zagotowujemy.

3. Do garnka z burakami wrzucamy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, czosnek.

4. Buraki z dodatkami zalewamy lekko przestudzoną wodą.

5. Zakrywamy lnianą ściereczką bądź kompresem z gazy i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 2-3 dni aż na wierzchu pojawi się biała piana.

6. Sciągamy biały nalot i wsadzamy garnek z burakami jeszcze na ok. tydzień do ciemnego chłodnego miejsca. Może to być lodówka bądź piwnica.

7. Po tygodniu wszystko gotowe i nasz zakwas możemy zlewać do butelek.

koktajl

Oryginalny słodko-kwaśny smak pozwala na prawdziwe kuchenne eksperymenty. A więc do dzieła…. My zachwyciłyśmy się ostatnio koktajlem z dodatkiem zakwasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *