Burak pastewny a’la stir-fry

Na szybko podzi3elę się z wami przepisem na danie błyskawiczne. Stir-fry czyli krótkie smażenie w wysokiej temperaturze, szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej. Po ostatnich wykopkach zebrałyśmy z pola znajomych nie tylko ziemniaki, ale i inne łakocie. Podobno z burakiem pastewnym się nie eksperymentuje. Cóż…  

SKŁADNIKI:

– 4-5 dużych plastrów buraka pastewnego

– 2 marchewki

– 1 papryka czerwona

3– 5-6 listków kapusty włoskiej

– 1 kostka tofu

– glony wakame (opcjonalnie)

– 3/4 szklanki wody

– przyprawy (chili, imbir, kolendra, sól)

– sos sojowy

– olej kokosowy do smażenia

4PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw obieramy wszystkie warzywa. Kroimy w kostkę buraka pastewnego, paprykę i kapustę. Marchewkę ścieramy na wąskie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw.
  2. Przygotowujemy wcześniej tofu. Kroimy je na wąskie paski, posypujemy przyprawami (kurkuma, sól, chili, pieprz) i oblewamy łyżką oleju rzepakowego.
  3. W wysokiej temperaturze podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, który nada warzywom egzotycznego smaku razem z pół łyżeczki chili i startym kawałkiem imbiru. Smażymy ok. pół minuty.
  4. Na wok wrzucamy najpierw kostki buraka i smażymy ok. 3 minuty, następnie dodajemy kapustę i paprykę 2(1 minuta) i na koniec marchewkę (1 minuta). Podlewamy wodą, dodajemy sos sojowy, solimy do smaku i posypujemy świeżo zmieloną kolendrą (1/2 łyżeczki).
  5. Na osobnej patelni smażymy tofu z każdej strony, tak by było chrupiące.
  6. Na koniec do potrawy dodajemy tofu, oraz przygotowaną wcześniej szczyptę glonów wakame (moczymy je kilka minut w zimnej wodzie)
  7. Słodycz buraka pastewnego świetnie się tutaj komponuje z orientalnymi przyprawami i olejem kokosowym.

 

5

 Z ŻYCIA BANI ZDROWIA:

Zafascynował nas burak pastewny już rok temu, kiedy na warsztatach przygotowanych przez Slow Food Warszawa na ruszt poszedł burak cukrowy. Ten pastewny wydaje mi się równie słodki jak cukrowy, więc będzie z niego niedługo również i ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *