Brukselkowa zupa krem

1_DSC0166Brukselka na dobre zadomowiła się na polskich polach i targach. Jednak to warzywo przywędrowało na nasze talerze z całkiem innego kraju. Ojczyzną brukselki jest Belgia. To właśnie stolicy tego kraju, Brukseli, ta mała kapusta zawdzięcza swoją wdzięczną nazwę.

My uwielbiamy zupy na śniadanie, na obiad, na kolację. O każdej porze dnia i nocy. Skoro więc brukselka swoją nazwę wzięła od stolicy proponujemy wam ekspresową zupę brukselkową dla zabieganych. Zatem do dzieła.

SKŁADNIKI:

0,5 kg brukselki

1 por (biała część)

2_DSC01391 ząbek czosnku

3 ziemniaki

0,5-0,7 litra wody

sól do smaku,

szczypta pieprzu i soli,

sok z plasterka cytryny, pietruszka

1 łyżka oleju lub masła klarowanego

 

1_DSC0149Brukselki przygotować zgodnie z instrukcją.

W osobnym garnku na 1 łyżce oleju smażymy pora i czosnek ok. 1-2 min. Jedną połowę odkładamy do miski, do pozostałej dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy 0,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie brukselki dzielimy na pół, jedną połowę kroimy na ćwiartki, podsmażamy na patelni ok. 3-4 min., dodając do niej odłożoną połowę porów.

Resztę brukselek miksujemy z ugotowanymi ziemniakami na krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, pietruszką i szczyptą tymianku. Dolewamy trochę gorącej wody, jeśli zupa wydaje się za gęsta. Podajemy z podsmażoną brukselką.

1_DSC0184

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *