Brukselka: Zimowa królowa

brukselka1Zaczynamy z naszą nową serią, w ramach której co dwa tygodnie  będziemy przedstawiać wam królowe bądź królów talerza. W tym tygodniu wybrałyśmy brukselkę, Można z niej wyczarować niejedno! Ale pospieszcie się, gdyż jej czas z wiosną dobiega końca. To typowo zimowa królowa.

Jeśli do tej pory uważaliście, że jest ohydna, niesmaczna i jej zjedzenie wiązało się raczej z koszmarnymi wspomnieniami z dzieciństwa niż z przyjemnością, trzeba będzie zmienić zdanie.

Zapraszamy was do odkrycia brukselskich pałaców!

brukselka21

Brukselka

Brukselka, belgijskie warzywo spożywane już w XVI wieku, powstała najprawdopodobniej ze skrzyżowania jarmużu i zwykłej kapusty. Maleńkie główki brukselki rosną dość osobliwie. Na grubej łodydze zmieści się ich kilkadziesiąt. Rosną w górę, do samego nieba.

KUPUJEMY

Najlepiej wybierać brukselki o podobnej wielkości (ugotują się w tym samym czasie). Ważne by były twarde, zielone, bez plamek na wierzchnich listkach. Choć często te wierzchnie plamki po obraniu nie pojawiają się już w kolejnych warstwach.

bruksleka ciecieGOTUJEMY

Brukselki obierz z wierzchnich listków, następnie nakrój je delikatnie na krzyż (szybciej się ugotują i stracą goryczkowy smak). Później na chwilę wrzuć do zimnej wody, opłukaj. Przedstawiamy wam dwa sposoby na przygotowanie brukselki:

  • W osobnym garnku doprowadź wodę do wrzenia, wrzuć brukselkę i po ponownym zagotowaniu się wody gotuj warzywo na średnim ogniu ok. 5-6 min (zależy od wielkości brukselki). Następnie odcedź i zalej zimną wodą tak by brukselka zachowała swój piękny zielony kolor.
  • Brukselkę możemy również ugotować na parze. Przygotowując tak jak poprzednio, wrzuć je do garnka, gdy woda pod spodem będzie wrzała i gotujemy ok. 10 min.

Nie wierzysz, że brukselkę warto odkryć na nowo?

Kliknij na zdjęcie, a może coś tam znajdziesz.

wartości bruks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *