Bób a’la Sarmata

1 copyCo powiecie na połączenie bobu z cynamonem albo goździkami? Szalony pomysł? Niekoniecznie. W Polsce szlacheckiej takie dania były na porządku dziennym. W „Compendium” pierwszej polskiej książce kucharskiej, Stanisław Czerniecki, nadworny kucharz Lubomirskich wspomina o dodawaniu cukru i cynamonu nawet do jajecznicy (!). Sarmaci uwielbiali przyprawy korzenne i nie szczędzili ich w swoich potrawach, co gości z zagranicy przyprawiało o zdumienie. Niezwykle atrakcyjne wyglądające potrawy podawane na szlacheckich stołach bywały dla nich nie do przełknięcia.

Może więc łącząc smak bobu z cynamonem odezwały się w nas jakieś szlacheckie korzenie i smaki? Mieszanka bobu i cynamonu będzie wyborna zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią łuskać. Chrupiąca skórka zachwyci każdego!

SKŁADNIKI:

bób

1-2 ząbki czosnku

przyprawy: kolendra, cynamon, pieprz, chilli

sól

natka pietruszki

olej do smażenia

ziarna słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

3 copy1. Bób opłukujemy na sicie i wrzucamy do wrzącej, gotującej się, nieosolonej wody. Gotujemy aż będzie miękki w środku ok. 15 minut i odcedzamy.

2. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek z przyprawami ok 2 minuty. Dodawajcie ich według uznania i w zależności od ilości bobu. U nas to pół do jednej łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki pieprzu, chilli i kolendry (ziarna utłuc w moździerzu), 1 łyżeczka soli.

3. Na patelnię wrzucamy bób w taki sposób by każda fasolka bobu dotykała dna patelni. Podsmażamy z każdej strony tak, by skórka zrobiła się chrupiąca. Dorzucamy również łyżkę lub dwie ziaren słonecznika.

4. Na koniec dorzucamy dość dużą ilość pokrojonej natki pietruszki.

Z ŻYCIA BANI ZDROWIA

Bób podgrzewany na patelni polecił nam znajomy. Wspominał tylko o oleju i soli jako podstawowych składnikach. Wyszło jak wyszło. Zjadłyśmy same już parę misek tego przysmaku. Błyskawiczne danie jest idealne na leniwe, letnie wieczory, gdy gotowanie to ostatnia czynność, o jakiej marzymy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *